Jak se rodí miska
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000088-1db121db14/86348842_132432627991212_2461057307610447872_n.jpg?ph=d33b2016d5)
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000091-aa384aa386/86194140_666558527448447_8889196325363515392_n.jpg?ph=d33b2016d5)
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000094-0b0e10b0e3/86485023_683503225792148_8744312832062914560_n.jpg?ph=d33b2016d5)
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000092-0e1170e11a/86220866_724701024727565_7326338841101467648_n.jpg?ph=d33b2016d5)
Pomyslná cesta misky bývá často delší, než se na první pohled může zdát.
Vše začíná u výběru vhodného kusu dřeva. Aby bylo stabilní, musí klidně i několik let správně schnout. Vybraný kus nesmí mít žádné prasklinky, vypadlé suky a podobné vady. Přesto některé z těchto nedokonalostí mohou u některých speciálních misek umocnit jejich jedinečnost.
U každého kusu dřeva přemýšlím i nad jeho kresbou, aby výsledná miska byla co nejoriginálnější.
Poté, co si vytipuji kusy které mě nejvíce zaujaly, na ně kreslím kružnice. Jejich průměr musí být o něco větší než výsledný průměr misky, abych měl dostatek materiálu pro soustružení a další úpravy. Do středu se musí vyvrtat otvor pro speciální šroub, díky kterému se miska upíná do stroje. Předkreslenou kružnici dále vyřežu na pásové pile a připravené dřevěné kolo upnu do soustruhu.
Prvním krokem při samotném soustružení je úprava tvaru vnější strany a vytvoření fázičky na spodní straně misky, aby posléze bylo možné soustružit vnitřek.
V průběhu soustružení se mi v ruce vystřídá několik druhů struhů s různými nábrusy. Je potřeba je průběžně dobrušovat, aby byly dostatečně ostré. K prvnímu osoustružení používám hrubovací struh, pro detailnější a hladší vzhled pak struh miskový a pro finální soustružení hladící struh.
Následně misku upnu obráceně a pouštím se do vnitřní části, přičemž dolaďuji i tu vnější.
Pro poslední vyhlazení se používá speciální struh a poté smirkové papíry-od hrubých po ty jemné. Po prvním broušení misku navlhčím. Díky tomu se zvednou jemná dřevěná vlákna, která obrousím znovu a miska je pak krásně hladká.
Nakonec misky napouštím směsí přírodních olejů, díky kterým můžete z misek jíst, aniž by se měnila chuť pokrmů a miska se ničila.
Později už zbývá jen vypálit do dna logo, misku zabalit a poslat jí na další cestu směrem k Vám!
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000089-22b2122b23/86234894_1385011185018362_6060846282321166336_n.jpg?ph=d33b2016d5)
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000087-2a6d72a6d9/86180045_477941112881851_3260976614095192064_n.jpg?ph=d33b2016d5)
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000093-160c2160c5/86185822_501290967251996_4344046003255508992_n.jpg?ph=d33b2016d5)
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000090-73f0b73f0d/86174155_614574982455345_1803488515988652032_n.jpg?ph=d33b2016d5)
![](https://d33b2016d5.clvaw-cdnwnd.com/e95d49f6938a0e97365d401981a6b14c/200000095-5318353185/86192361_872995709796540_1609018006053060608_n.jpg?ph=d33b2016d5)